maandag 8 november 2010

Puberruil XL

Na alle stadia van weemoed te hebben doorlopen legde ik me erbij neer. Er was geen weg terug meer, zelfs al zou ik 'm onder z'n knietjes afzagen, daar werd ie echt niet minder puber van. Kleiner, ja, dat wel. Maar minder puber, nee, dat niet.
De mannelijke puber (homo masculinus adolescentus brutalis giganticus) kent vele gezichten, met een grote gemene deler: de vlassige snor en de jeugdpuist.
De mannelijke puber wordt in het geheel niet gehinderd door enige vorm van bescheidenheid. Hoogmoed, ijdelheid en grootheidswaanzin zijn volkomen geintegreerd in het dagelijks functioneren van de mannelijke puber. Net als zweetlucht.
De investering van de ouders van de mannelijke puber komt in de puberteit tot volle wasdom en werpt zijn vruchten af: ouders zijn een noodzakelijk kwaad en voorzien in wekelijkse behoeften als schone kleren, warm water en tandpasta, en in dagelijkse behoeften als pizza, chips, ijs, chocola, drop, patat, cola, energydrank en als je mazzel hebt sigaretten en bier.
De laatste twee zijn voor de startende puber bij wet verboden. Hierdoor wordt de puber eveneens niet gehinderd. Alles wat de ouder niet met lijf, leden of 7 hangsloten beschermt eigent de mannelijke puber zich toe. De mannelijke puber verrijkt zich vervolgens met nog meer chips, cola, energydrank, pizza en als je pech hebt, sigaretten en bier.

Het hebben van een kind is als het spelen van een potje twister: vanaf het begin wring je je in allerlei bochten om, als ouder, je kind op te voeden tot een sociaal, evenwichtig, beleefd, creatief, zorgzaam, slim, goedgekleed, welriekend, individualistisch menselijk wezen. Dit kost tijd, moeite en veel, heel veel geld en geduld.
Om de puberteit door te kunnen komen zorgt de natuur ervoor dat je, vanaf de geboorte van je aanstaande mannelijke puber, voorzien bent van de realiteitszin van een waanzinnige. Dus ben je blij met een lachje, een eerste woordje, een klef kusje of het allerlelijkste knutselwerkje (5% papier, 95% lijm), voor mama, voor moederdag.

In de hoop dat alles niet voor niets is geweest graaf je je 10, 12 jaar later een weg naar China op zoek naar de herinnering aan dat leuke, intelligente, zorgzame, sociale maar vooral welriekende, goedgeklede individu dat je bij de geboorte voor ogen had, waar je jouw eigen leven en (wel)zijn voor hebt opgeofferd, de oudedagsvoorziening van vlees en bloed, maar er is alleen maar wanhoop, en weemoed..
Een puber is een yahtzee enen, een spelletje poker met je huis, pinpas en humeur als inzet, een potje mens erger je niet voor vergevorderden, ga direct naar de gevangenis, ga niet langs start, u ontvangt geen 20.000 euro.


Ruilen? Ik hoef er niks voor terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten